Fremtidens gründere

Alle elever på 7. og 9. trinn på skolene i Os  får tilbud om opplæring i entreprenørskap fra Vekst i Os. Disse elevene er fremtidens gründere, og vi skal ta godt vare på dem og gi dem tidlig tilgang til det håndverket det er å starte, drive og videreutvikle en bedrift. Elevene på 7. trinn driver en egen miljøkiosk til glede og nytte for både elever og lærere. Elevene på 9. trinn etablerer og driver elevbedrifter innen ulike bransjer. Vekst i Os følger dem fra start til mål, og denne uka har vi oppsummert arbeidet sammen med elever og lærere.

 

Miljøkiosken – morsomt og lærerikt

Miljøkiosken holder åpent i matfri en dag hver uke gjennom nesten hele skoleåret. Dette er et av ukas høydepunkter for elevene på mellomtrinnet og ungdomstrinnet. Her får de kjøpt seg «det lille ekstra» i tillegg til matpakka, miljøkiosken er noe de ser frem imot. Kiosken tilbyr noen utvalgte varer fra TINE slik som is-te og joghurt, men aller mest populært er varene elever og foreldre på 7. trinn produserer hjemme. Dette kan være alt fra vafler, ostehorn, pizzasnurrer og påsmurte baguetter. Og vareutvalget er slett ikke basert på tilfeldigheter: Miljøkiosken er som en bedrift, og hvert årskull tar en full gjennomgang av hvilke varer som selger best, hvilke varer som gir det største overskuddet (men som likevel blir for dyrt for elevene) i tillegg til en vurdering av hvilke varer som bidrar til et sunt kosthold. Klassen deles inn i arbeidsgrupper der en av gruppene har ansvaret for at det gjennomføres markedsundersøkelser som danner grunnlaget for videreutvikling av vareutvalget – her råder ingen tilfeldigheter!

Stolte elever på 7. trinn på Os Skole kan si seg veldig godt fornøyd med årets miljøkiosk.

Andre elever har ansvaret for markedsføring og reklame. De både utarbeider plakater og sørger for at «ukas tilbud» annonseres i god tid. Noen har ansvar for innkjøp og lager mens andre fører regnskapet. Alle elevene er med i produksjonen av salgsvarer, og de bytter på å være «selgere» i kiosken. Det er ikke alltid lett å være en fersk 7.-klassing når «digre ungdomsskoleelever» kommer som kunder i miljøkiosken. «De første ukene ble jeg helt svett når jeg visste at ungdomsskoleelevene snart kom. Det var veldig skummelt, men etterhvert gikk det mye bedre» sa en av elevene på 7. trinn da arbeidet med miljøkiosken ble avsluttet denne uka.

Overskuddet av miljøkiosken går til å dekke kostnadene for et leiropphold på Bjørnsund på høsten i 8. trinn, så det er viktig at det skapes et overskudd av driften. Vekst i Os hjelper elevene med å organisere arbeidet og sette opp et godt budsjett før miljøkiosken startes opp om høsten. Her kalkuleres både antall kunder og sannsynlig omsetning pr kunde. 7. trinn på Os skole kom i høst frem til at de ville ha som mål å skape et overskudd på kr 36.450. Når regnskapet var oppgjort, viste dette et resultat på kr 36.532 – selvsagt etter at 10% «skatt» til elevrådet var betalt. Er det noen av leserne som ble litt misunnelige på 11- og 12-åringenes kompetanse innen budsjettering? I alle fall: Kjempebra jobbet, for dette resultatet er «all time high» for miljøkioskens del!

 

Elevbedrifter – mye arbeid, men spennende

Når elevene kommer på 9. trinn har de igjen entreprenørskap på timeplanen. Denne gangen er det i form av elevbedrifter. Elevene deles inn i grupper, og de utvikler forretningsidèer, navn og logo for sine respektive bedrifter. De utvikler og  produserer produktene og tjenestene, vurderer marked og kundegrupper, reklame- og markedsføringsmateriell lages og produktene selges. De setter opp budsjetter for hver sin bedrift og fører regnskap.

Dette året var det 6 elevbedrifter i kommunen: «Alt av stokken EB» designet, produserte og solgte sittebenker og skjærfjøler (med god hjelp av Os Entreprenør AS), «Phone Case EB» produserte og dekorerte mobildekser, «Styr og Stell EB» tilbød tjenester innen fjøsstell, snørydding og annet forefallende arbeid, «Mop’mek EB» reparerte gamle mopeder, «Brusende Bomber EB» produserte bade- og dusjbomber med ulike dufter og farger, og «GAJS Fredagskaffe EB» solgte abonnementer til bedrifter på noe hjemmebakt å bite i til fredagskaffen – selvsagt levert direkte på døra.

Elever og lærere har mye arbeid med elevbedriftene, men dette gir alle muligheten til en praktisk tilnærming til mange av fagene de ellers jobber med i skolen. Årets elevbedrifter jobbet veldig godt. De budsjetterte med et overskudd på kr 30.700. Denne uka kom svaret: Bedriftene hadde et samlet overskudd på kr 29.677!!! Nok et bevis på godt bedriftshåndverk! Overskuddet skal brukes til klasseturer og andre hyggelige innslag i skolehverdagen når de kommer på 10. trinn.

Vekst i Os ønsker alle elever og lærere på skolene i Os en riktig god og velfortjent sommerferie!