I 2006 pakket Katlen Wachtel snippesken sammen med mannen og satte kursen mot Norge. Ti år senere driver hun sitt eget firma på Os der hun hjelper andre mennesker med husarbeid og andre hverdagslige ting. – Fru Dyktig er dyktig og kan hjelpe med det meste, smiler Wachtel.

katlen_wachtel_1

Etter at Katlen Wachtel og mannen bestemte seg for å forlate sitt i hjem i den øst–tyske småbyen Lommatzsch i 2006, satte de kursen mot Norge for å ta fatt på nye eventyr. Etter to år på Nesøya utenfor Oslo bestemte de seg for å flytte til et rimeligere sted å bo.

– Vi tenkte på Mjøsområdet, men så kom vi i kontakt med noen som fortalte oss om at Os kommune gjerne tok imot tyskere og nederlendere for å øke folketallet, sier Wachtel til Arbeidets Rett når vi stikker innom huset hennes i Kristofferegga på Os.

Jungeltelegrafen

Anledningen er Fru Dyktig. Et firma Wachtel driver selv og som hun startet opp 1. mai i 2015. Wachtel jobbet på Joker Os i tre år inntil den ble nedlagt i 2009. Da fortsatte hun i hjemmehjelptjenesten i kommunen i fem år helt til det ble innsparinger.

– De som kommer sist, må gå først når det skal kuttes i stillinger. Sånn er det bare, smiler hun.

Det var på dette tidspunktet at Wachtel tenkte at hun hadde sjansen til å starte med noe helt på egen hånd.

– Det var en drøm for å begynne med noe selv. Etter jobben jeg hadde i hjemmehjelpstjenesten visste jeg at det var større behov for privat hjemmehjelp, så jeg bestemte meg for å starte opp selv.

Det gjorde Wachtel. Etter det hun kaller «brainstorming», ble firmaet til slutt hetende Fru Dyktig.

– Jeg var innom «kattvask» også, men nei. Da kunne det virke som om jeg kom for å vaske et hus på vel kort tid, smiler hun.

Wachtel forteller at hun begynte med noen få faste kunder, men at dette tallet fordoblet seg mange ganger på kort tid.

– På Os står jungeltelegrafen sterkt. Ryktet sprer seg fort og kundekretsen bare vokste og vokste. Etter at jeg fikk to kunder, startet ballen å rulle skikkelig.

Din hjelp i hverdagen

Wachtel sier at hun hjelper til med alle mulige hverdagslige ting, og nevner i fleng:

– Jeg tar gjerne helgevasken, vasker gulv, tørker støv, handler inn mat, følger folk til timeavtaler om de ønsker det, stryker klær, pusser vinduer, vasker hår, skifter gardiner og passer huset ditt mens du er på ferie. Der tiden og egne krefter ikke strekker til, kan jeg hjelpe til. Fru Dyktig står for grundig og effektivt arbeid og legger vekt på kvalitet og forutsigbarhet både i tjenestene som leveres og i all kontakt med kunder og pårørende, utdyper Wachtel.

Odin er med på jobb

Wachtel har også to barn (9 og 12 år) som går på Os skole i tillegg til to hunder. Odin, som er fransk bulldog – og den yngste av de to hundene, kjørte Wachtel 4.000 kilometer til Tyskland for å hente tidligere i år. Han er med henne når hun er på jobb, noe Wachtel sier at kundene setter stor pris på.

katlen_wachtel_3

– Med sitt karakteristiske underbitt og to store flaggermusører, er Odin en storsjarmør som gir livsglede til de jeg besøker. De er bare glad for at jeg tar ham med, sier Wachtel og trekker ekstra på smilebåndet.

Skriver om til AS

Det er ingen tvil om at Wachtel går spennende tider i møte med Fru Dyktig. Hun har et tett samarbeid med Vekst i Os, som har jobbet med budsjettet for 2016 og 2017. De er veldig fornøyd med utviklingen av bedriften, skal vi tro Wachtel.

– Når vi møtes igjen utpå høsten startet forberedelsene til omskrivingen fra enkeltpersonforetak til et AS. Wachtel ser lyst på framtiden og er stolt av den jobben hun gjør. – Det er hyggelig når kundene sier: «Du er virkelig Fru Dyktig, du!» Ja, det er jeg, sier jeg. Det er godt å få gode tilbakemeldinger. Da kan jeg klappe meg selv på skuldra å si: Bra jobba, Katlen, avslutter hun.

Gjengitt med tillatelse fra Arbeidets Rett / Tekst og foto: Henning Smedås