Os Trekultur ble starta i 1990 fordi Steinar Meli og jeg hadde lyst til å skape våre egne arbeidsplasser. Vi var to gamle klassekamerater som mente det måtte være mulig å tjene penger på det vi kunne, nemlig møbelsnekring. Og med god bistand fra Gjermund Horten i oppstartsfasen, ble Os Trekultur til.

Å gripe de rette mulighetene

Jeg skal ikke skryte på meg å ha vært noen stor lesehest i mine skoledager. Akkurat det tror jeg heller ikke er den viktigste faktoren for å lykkes som gründer og bedriftseier. Men du er nødt til å ha tro på det du driver med, være kreativ og se muligheter som andre kanskje ikke ser. Og så må du ha evne til å sette deg mål, og deretter jobbe beinhardt for å nå det. Og når målet er nådd, er det bare å sette seg et nytt – og så jobbe like hardt igjen. Og igjen … og igjen …

os_trekultur_9

Jeg bruker forresten å si at jeg tror på tilfeldigheter, for tilfeldigheter har faktisk spilt en stor rolle i flere faser av Os Trekulturs historie. Tilfeldigheter bringer med seg muligheter, og da gjelder det å være på hugget og gripe dem. Steinar og jeg starta opp med å lage vindusinnramminger, men så dukka ideen om også å lage golv opp. Og akkurat da hadde det vært et fryktelig vindfall i Dalsbygda, og mye godt grovtømmer bare lå der, klart til å brukes. Slik ble Os-Golvet til, og dette produktet er viktig for oss fortsatt.

En annen tilfeldighet spilte også en viktig rolle i oppstarten vår. Vi trengte jo lokaler, og vi fikk nyss om at det var ledig rom i en eksisterende snekkerfabrikk. Så der fikk vi etablert oss, og der ble vi i 10 år. Hadde ikke disse lokalene stått ledige, hadde det muligens ikke blitt noen bedrift i det hele tatt.

Skreddersydde kvalitetsmøbler

Den tredje, og kanskje mest avgjørende, tilfeldigheten, var at vi etter hvert etablerte kontakt med arkitekt Finn Sandmæl, som var på utkikk etter en snekkerbedrift som kunne produsere senger på bestilling. Avtalen mellom oss ble at hvis vi kunne snekkere senger, så skulle han skaffe oss kunder. Og han holdt virkelig ord! Gjennom Sandmæl fikk vi kontakt med kunder som ville ha unike, skreddersydde kvalitetsmøbler og -innredninger. På denne måten kom vi oss «inn i Holmenkollåsen», for å si det slik, og et nytt kapittel i bedriftens historie kunne starte.

os_trekultur_3

Det ligger mye troverdighet i Os-navnet

Helt fra vi starta var vi bestemt på at produktene våre skulle bære med seg en historie. Denne historien handler om Os, om tre som materiale og om kultur og tradisjon – derav Os Trekultur.

os_trekultur_7

For kundene våre, og dermed også for oss, bringer fjellbygda Os i Nord-Østerdalen med seg assosiasjoner til det solide, ekte, varige og tradisjonsrike. Og dette er de riktige kundene villige til å betale for. For det er ingen hemmelighet at produktene våre er kostbare, sjølsagt fordi det ligger så mye tid, kvalitet og omtanke bak framstillinga av dem. At vi er en ganske liten produsent som holder til i en lita fjellbygd, bidrar også til å gi oss og produktene våre særpreg og eksklusivitet. Ingen av konkurrentene våre kan by på akkurat det samme som oss, og alle de spesielle assosiasjonene merkevaren Os Trekultur gir, er med på å posisjonere oss positivt i forhold til konkurrentene våre.

os_trekultur_4

Når det gjelder det praktiske, er beliggenheten vår også midt i smørøyet, synes vi sjøl. Vi har flyplass, vei og jernbane, og vi er ikke langt unna mange store, populære hytteområder, der mange av kundene våre holder til. Vi følger produktet vårt helt inn i bygget, så for oss er det helt nødvendig å reise dit møblene våre skal. Men som sagt er ikke dette noe problem; vi holder til midt i markedet vårt og kunne ikke vært bedre plassert.

Å være seg sjøl

Samtidig ser vi at kundene være setter pris på at vi ikke prøver å være noen andre enn dem vi er. Vi er fra bygda, vi er arbeidsomme, nøkterne og pålitelige. Vi bruker dialekta vår, er ekte og ærlige, og alt dette er nok med på å gi kundene våre tillit til oss.

Jobben er ikke over før monteringa ute hos kunden er sluttført.

Jobben er ikke over før monteringa ute hos kunden er sluttført.

Vi har et bredt kundesegment, for vi leverer alt fra litt listverk og setergolv til komplette innredninger for hytter på 1000 kvadratmeter. Kundene våre vil ha noe som er laget for dem, og bare dem, og de vil ha ypperste kvalitet. Også her har vi vært tro, absolutt hele veien, mot det vi bestemte oss for i oppstarten: Vi skal aldri fire på kvaliteten, for billigprodukter er det nok av. Vi skjønte tidlig at produktene våre måtte koste såpass at vi får betalt for jobben vi gjør. Vi skal ikke jobbe på dugnad, for da blir det heller ikke rom for videre utvikling.

Godt samarbeid med Os kommune

Etter ti års drift sto Os Trekultur ved ei veiskille. Vi var da rundt 10 medarbeidere og hadde utvida produktspekteret vårt mye siden oppstarten. Vi hadde rett og slett vokst oss ut av lokalene våre. Dermed sto vi overfor valget: Skulle vi redusere, altså kutte ut eksisterende produkter for å spare plass, eller skulle vi vokse? Valgte vi det siste, måtte vi ha nye lokaler. Vi valgte sjølsagt videre vekst, og dermed måtte vi ut på jakt etter nye lokaler. Men hvor? Kommunens areal for næringsbygg var lokalisert i det vi i Os kaller «Grustaket», og én ting var sikkert: Grustak og tremøbler går ikke over ens. Men så kastet kommunen seg rundt, og det vil jeg virkelig takke og berømme Os kommune for. De regulerte drømmetomta vår i sentrum om til næringsformål, og dermed kunne vi investere og bygge for videre vekst. Dette ble et kvantesprang for oss, og historien viser at dette var både riktig og helt nødvendig for bedriften.

os_trekultur_8

Når medarbeiderne har det gøy på jobben, blir det fine møbler av det

I vår verden av masseproduserte varer som kan kjøpes fra nær sagt hvilket som helst land, er det kanskje lett å tenke seg at møbelsnekkere som oss er en utdøende rase. Vi legger ikke skjul på at det er mer enn nok utfordringer i å drive med det vi gjør i Os Trekultur. Når det er sagt, kunne jeg ikke tenke meg bedre folk å drive bedrift sammen med enn den arbeidsstokken vi har. Den første medarbeideren vi ansatte er fortsatt med oss. Den andre også. Og slik kunne jeg bare fortsatt. Vi har en stabil, solid, flink og pålitelig gjeng med medarbeidere. Hver enkelt av dem bringer med seg personligheten sin i produktene vi lager, og derfor legger vi også vekt på å synliggjøre medarbeiderne våre for kundene våre. Ingen maskiner kan erstatte det nettopp disse folka gjør.

Os Trekulturs julehilsen fra 2014 skulle vel være et godt bevis på at vi har det gøy sammen på jobb.

Så må jeg også legge til at vi har det utrolig gøy sammen på arbeidsplassen. Humor er innmari viktig for oss, og det bidrar til skape det jeg tror er et unikt samhold. På sett og vis er det jo litt tilfeldig det også, hvordan en bedriftskultur utvikler seg i starten. Men vi har i alle fall etter hvert blitt mye flinkere til å bruke humor og arbeidsglede bevisst for å skape trivsel på jobb. Og det tror jeg kundene våre merker når de er i kontakt med oss.

Det vi gjør, spiller en rolle for mange

Som arbeidsgiver føler man jo på ansvaret og samfunnsoppgaven som ligger i det å ha ansatte. For ikke bare betyr arbeidet her ved Os Trekultur mye for hver enkelt ansatt; men også for familien deres og for bygda. I tillegg er mange i Os stolte av oss. Men sjøl om dette er noe man tenker på som eier og daglig leder, ligger det aller mest en glede og en styrke i å vite at det vi gjør har stor betydning for så mange.

Helge Kokvoll, gründer og daglig leder i Os Trekultur

os_trekultur_2