Sammen med Dag Meli starta jeg opp ingeniørfirmaet Solvang & Fredheim på Os for snart 20 år siden. For å si det kort: Vi ble gründere i hjembygda fordi vi ville bo på landet, med de kvalitetene det innebærer.

Fram og tilbake på én dag, uansett hvor i Norge kunden holder til

Gjennom alle disse åra har vi sjelden opplevd det som noen praktisk ulempe å være lokalisert her, øverst i Nord-Østerdalen. I bransjen vår er vi ute på møter og ute på byggeplasser, men dette er bare en liten del av arbeidsdagen vår. Storparten av tida bruker vi jo på å tegne løsninger, og da spiller det ingen rolle hvor kontorpulten min faktisk står.

Når vi er ute på møter, eller på befaring, da kan vi faktisk dra fra Os om morgenen og være hjemme igjen om kvelden, uansett hvor i landet kunden og byggeplassen befinner seg. Og det kan vi takket være nærheten til flyplassen på Røros. Uten den, og det gode tilbudet vi har der, hadde det blitt mye vanskeligere for oss å gjøre det vi gjør.

solvang_fredheim_6

Norges største ingeniørfirma på Os!

Siden oppstarten har vi vokst jevnt og trutt, med i gjennomsnitt en ny medarbeider i året, og nå er vi 19 personer. I 2014 ble Solvang & Fredheim kjøpt opp av Norconsult, som er Norges største tverrfaglige rådgiver rettet mot samfunnsplanlegging og prosjektering. Solvang & Fredheim hadde ambisjoner om ytterlige vekst, og å skape vekst er krevende. Vi så at Norconsult tenkte veldig likt som oss, og vi følte oss sikre på at dette var en god match, for både forretningsmessig og kulturelt passer firmaene godt sammen. Ved å bli en del av Norconsult har vi både styrket kompetansen i regionen og økt verdiskapningen som vi som lokalt forankra rådgiverfirma representerer.

Det som vi jo synes er et særlig godt og litt artig poeng med dette, er at vi, som i utgangspunktet var to små gründere i Os, nå har fått etablert Norges største ingeniørfirma i hjembygda vår.

Stabile medarbeidere med høy kompetanse

Norconsult på Os kan tilby alt som en utbygger trenger av byggtjenester, fra planarbeid og oppmåling til byggtegning, brannteknikk og VVS. Medarbeiderne våre er ingeniører og sivilingeniører innafor mange forskjellige tekniske fag. Og det må jeg si – vi har virkelig stabil og god arbeidskraft. De som kommer til oss, blir gjerne hos oss lenge. Og folk vil tydeligvis gjerne jobbe hos oss, for vi annonserer veldig sjelden etter folk, men får mange åpne søknader.

solvang_fredheim_5

Vår filosofi er at får vi tak i gode fagfolk, skal vi jammen klare å skaffe dem oppdrag også. På den måten er bedriften til en viss grad blitt forma etter de medarbeiderne vi har.

Å komme fra bygda er en styrke

Kjerneområdet vi arbeider i, strekker seg fra Mjøsa og opp Gudbransdalen, nord til Støren og inn til svenskegrensa. Vi har også mange oppdrag på det sentrale Østlandet. Men som sagt – vi har kunder over absolutt hele landet. Vi jobber med alt fra fjøs til større bygg for private og offentlige utbyggere, og vi har for eksempel kunder i både kommune, fylke og stat. Vi pleier å si at vi lever av flergangskundene våre, og vi er derfor spesielt opptatt av god service.

solvang_fredheim_4

Det at vi holder til på bygda blir faktisk oppfatta som en styrke, både i konsernet og av kundene våre. De opplever at medarbeiderne våre gjerne er mer praktisk retta enn den gjennomsnittlige ingeniøren. Jeg tror det kan ha en sammenheng med oppveksten vår; vi er vant til å ta i et tak og drive med mye forskjellig praktisk arbeid, og dette er en styrke også for oss som firma.

Du vet alltid hvor lang tid det tar dra på jobb

En annen ting vi ser er en fordel med å drive bedrift her i Os, er at vi kan tilby medarbeiderne våre mer fritid. Ikke fordi de har kortere arbeidsdager enn andre i Norconsult, men fordi medarbeiderne våre alltid vet nøyaktig hvor lang tid de bruker til og fra jobb. Da er det også mye enklere å få hverdagen til å gå ihop. I de større byene er det jammen ikke mange som bruker mindre enn 15 minutter til jobben.

Os – midt i verden

Jeg pleier å si at Os er en undervurdert lokasjon for en bedrift som oss. Mange tror vi er så veldig langt unna alt mulig, men det er vi ikke. For faktisk er det slik at vi som reiser fra Os, bruker kortere tid for å nå fram til et møte på Romerike enn Norconsult-kollegaene våre gjør fra hovedkontoret i Sandvika.

Så konklusjonen er: Os ligger slett ikke usentralt til, og det er på ingen måter tungvint å drive bedrift her, sjøl med kunder over hele Norge. Tvert imot befinner vi oss mye mer midt i verden enn det mange tror.

Bjørn Fredheim, gründer og tidligere eier av Solvang og Fredheim, nå en del av Norconsult

solvang_fredheim_3