Tollef Østvang er oppvokst på Os, har en mastergrad i jazz og livnærer seg på å spille konserter i både inn- og utland. Med spillejobber i både Europa, USA og andre steder i verden er det kanskje rart å bo på Os. Tollef synes det funker bra, nærhet til naturen og hjemstedet oppveier fint togturen ned til Gardermoen for å komme seg ut i verden.

 

– Jeg har jo alltid spilt musikk, korps, storband og janitsjar. På et eller annet tidspunkt hadde jeg nok litt lyst til å bli arkitekt, men det har alltid vært musikken først. Bror min hadde trommesett og bass. Søsteren min spilte piano, og etter hun begynte på musikklinja på Tynset så bestemte jeg meg for at det skulle jeg også.

Foto: Peter Gannushkin

– Jeg spilte jo litt i storband på Røros, også dro jeg på jazz-sommerkurs i Søgne i regi av Norsk Jazzforum. Der møtte jeg en del jevnaldrende folk som hadde litt samme interesser som meg. Jeg har
alltid hatt en bred musikkinteresse, men når det kommer til å spille selv så var det jazzsegmentet jeg fikk mest «fot» på.

Enten omfavnet Tollef jazzen, eller kanskje det var omvendt. Nå er i hvert fall Tollef en anerkjent musikker som er vant til å spille for et internasjonalt publikum og tar mye ansvar innad i det nasjonale jazz-miljøet.

Ca.700 meter over havet, på familiens småbruk (uten dyr) bor nå Tollef. Huset han bor i er nylig renovert, og bærer preg av at man har fokusert på å beholde det gamle preget i kombinasjon med moderne løsninger. Det er helt klart et en bolig verdig utsikten mot Høsenfjellet, Nørdalen og Hummelfjellet. Nå på vinteren er det veldig mye kontorarbeid, kjøpe fly- og togbilletter til våren, sommeren og høsten. I dag skal jeg skrive en pressemelding og kjøpe flybilletter til USA i mai.

Tollef har vært over store deler av verden. Foto: Eirik Bækken

– Jeg har jo fortsatt ikke bestemt meg 100% for om jeg blir boende her. Det har gått med mye tid på å pusse opp huset, og det begynner å bli et hjem. Snart blir det musikkrom i kjelleren også. Det gleder jeg meg til blir klart, forteller Tollef. I dag ligger øvingsrommet i huset hvor Tollef vokste opp, på andre siden av gårdsplassen.

– Men jeg trives godt på Os, det er en helt annen stemning her, man får jo roen over seg på en litt annen måte. Det er ekstra hyggelig at det er flere i området som deler mine interesser innenfor jazz og musikk. Dessuten ser man jo en trend hvor mange på min alder begynner å se rundt seg og tenke at det hadde vært fint å flytte tilbake til Østerdalen og Os.

Foto: Peter Gannushkin