Skal du drive gård på Os i Nord-Østerdalen, 600 meter over havet, gjelder det å ha et lyst syn på livet. Særlig i mai, når snøen ennå ligger tungt nedover Hummelfjellet, kaldregnet siler og lamminga så vidt er i gang, mens du vet at andre steder i landet er dyra godt og vel ute på beite allerede. En slik optimist er heldigvis Os-bonden Knut Simensen (31).

Knut-Simensen-4

For fire år siden tok Knut over familiegården Storgjelten, bygde på sauefjøset og utvida besetninga fra 30 til 145 vinterfôra dyr.

– Jeg har alltid hatt lyst til å drive gården videre gården, forteller Knut. – Og da det viste seg at den eldre broren min ikke ønska å ta over, åpna muligheten seg for meg.

Vil alltid videre

For Knut, som også jobber som snekker, var det klart at fjøset og besetninga måtte utvides. Og med så pass mange flere dyr på kort tid, har læringskurven vært bratt.

– Det er mange ting jeg fortsatt tester ut og føler meg fram på. Slik vil det for så vidt antakelig bestandig være, for du kan jo alltid bli flinkere i dette yrket, og alltid drive smartere. Men jeg ser at det å ha gode system rundt drifta, gjør det enklere å ta gode valg.

flere-lam

Et valg som gir mening

Knut Simensen innrømmer gjerne at det livet han lever, ikke gir rom for særlig mange timer sofaen. Men han er glad for valget han har tatt og ser lyst på framtida.

– Jeg er sjette generasjon i min familie på denne gården. Det gir mening å føre videre arbeidet slekta har lagt ned her. Å produsere mat er vel også noe av det mer meningsfylte du kan gjøre.

Knut-Simensen-leser